מצבים פסיכוסומטיים
כשמדברים על מצבים פסיכוסומטיים הכוונה היא לסימפטומים גופניים כגון כאבי ראש, כאבי בטן, בחילות, עייפות, אלרגיות וכאבים אשר גורמים להפרעה משמעותית בחיים אולם בדיקות רפואיות לא מוצאות שום הסבר רפואי לבעיה.
פעמים רבות מטופלים יפנו בתחילה לרופא המשפחה ולאחר בדיקות שגרתיות יקבלו את התשובה "אין לכם שום דבר, אתם בריאים, הכול בסדר" אולם הסימפטומים הפיזיים יכולים להמשיך לבוא ולהטריד בתדירות משתנה. הדבר יכול להוביל לפנייה חוזרת ונשנית לרופאים נוספים כי "אולי הרופא פספס משהו". רופאים מקצועיים עשויים לשלוח לבדיקות רפואיות נוספות וגם בהן תתקבל התשובה ש"הכל תקין". הדאגות הבריאותיות עשויות להוביל למצוקה פיזית ורגשית משמעותית, מחשבות קטסטרופליות כגון "בטח יש לי גידול והרופאים לא מוצאים אותו" עשויות להופיע ולעורר מעגל קסמים שבו החרדה מתעצמת ואז תחושות גופניות נחוות באופן עוצמתי יותר כתוצאה מהחרדה ועמן רמות החרדה שוב עולות.
סימפטומים
סימפטומים שיכולים להעיד על הפרעה פסיכוסומטית יכולים להיות עייפות, חולשה, בחילות, כאבי בטן, כאבי שרירים, כאבי ראש, אי נוחות בחזה אולם הבדיקות הרפואיות לא ימצאו סיבה רפואית לכך. כאב הוא הסימפטום השכיח ביותר והסימפטומים יכולים להיות בודדים או מרובים אולם הם לא נמשכים זמן רב ולעיתים קרובות הסימפטומים משתנים בגוף (לפעמים כאבי ראש, לפעמים כאבי בטן, לפעמים כאבים בחזה…).
הסימפטומים יהיו תמיד מלווים במחשבות מדאיגות : "בטח יש לי מחלה קשה שלא מוצאים, התחושות הגופניות אומרות שמשהו לא בסדר אתי, אני צריך לעשות עוד בדיקות" והן יעוררו חרדה גבוהה
הגורמים להפרעה פסיכוסומטית
הסיבה המדויקת להופעת סימפטומים פסיכוסומטיים אינה ברורה, אך כל אחד מהגורמים הללו עשוי לשחק תפקיד:
- גורמים גנטיים וביולוגיים, כגון רגישות מוגברת לכאב.
- משפחה שבה דובר רבות על מצוקות גופניות.
- התנהגות נלמדת על כך שמי שחולה זוכה להטבות במצבי חולי.
- קושי לשוחח על מצוקות רגשיות.
- תשומת לב מוגזמת לגוף
גורמי סיכון להפרעות פסיכוסומטיות
- חרדה או דיכאון מגבירים את הסיכוי להופעת סימפטומים פסיכוסומטיים.
- מחלה גופנית או סביבה משפחתית שבה יש חולים במחלה גופנית.
- טראומות עבר.
- עולים חדשים.
- תרבויות הנוטות לבטא מצוקות רגשיות דרך הגוף.
הטיפול הפסיכולוגי בהפרעות פסיכוסומטיות
הטיפול הפסיכולוגי יתמקד בהבנת הגורמים למצוקה הגופנית, באילו מצבים היא מתרחשת, מה מעצים אותה ומה מחליש אותה והאם היא מלווה באירועי חרדה או דיכאון. לאחר מיפוי מלא של הקשיים והמצוקות הפסיכולוגיות, הטיפול יתמקד בשינוי היחס לסימפטומים הגופניים (טיפול CBT) וטכניקות מעולם המיינדפולנס בכדי ללמוד כיצד להחליש את עוצמת הסימפטומים הפיזיים ולשפר את איכות החיים